7 juni 2024

5 Key inzichten op gebied van mental health op werk uit het 6e jaarlijkse onderzoeksrapport van Headspace

'Het Workforce State of Mind-rapport : Werkstress, eenzaamheid en de behoefte aan verandering in de moderne werkplek.'

Volgens het zesde jaarlijkse Workforce State of Mind-rapport van Headspace heeft 86% van de werknemers het afgelopen jaar matige tot extreme stress ervaren, waarbij 83% van de extreem gestreste respondenten hun werk als voornaamste oorzaak noemen. Dit onderzoek, gehouden onder meer dan 2.000 werknemers, CEO’s en HR-leiders in de UK en US in januari en februari 2024, belicht belangrijke trends in werkgerelateerde mental health. De resultaten lieten zien hoe werkstress doorsijpelt in het persoonlijke leven van werknemers en hoe hun relaties – met collega’s, managers en leiders – een belangrijke rol spelen in hun mentale en emotionele welzijn.


Belangrijkste inzichten uit het rapport:

  1. Werkstress heeft aanzienlijke impact op persoonlijke levens. Bijna de helft (47%) van de werknemers en twee derde (66%) van de CEO's zeggen dat het grootste deel van hun stress of al hun stress voortkomt uit het werk, en niet uit hun persoonlijke leven.
    Deze werkgerelateerde stress eist een aanzienlijke tol van de gezondheid en het geluk van werknemers, waardoor ook uitdagingen buiten de werkplek ontstaan ​​die een blijvende impact kunnen hebben.
  2. Positieve relaties op het werk ondersteunen de mental health van werknemers.‍ En kunnen ook de mental health maken of breken. 53% van de werknemers zegt dat werk hen heeft geholpen een gemeenschap/groep te vinden van mensen met vergelijkbare achtergronden of ervaringen. Volgens een onderzoek van Meta-Gallup uit 2023 voelt bijna één op de vier mensen wereldwijd, zich zeer of tamelijk eenzaam. Ervoor zorgen dat mensen connecties kunnen opbouwen is belangrijker dan ooit. Werkgevers hebben een unieke positie om een ​​gemeenschapsgevoel op de werkplek te bevorderen – uit ons onderzoek blijkt dat werknemers dit als een groot voordeel van werk zien.
  3. Managers spelen een cruciale rol, maar hebben meer ondersteuning nodig. De relatie van iemand met zijn manager heeft een grote invloed op haar/zijn perceptie van zijn baan en op de geestelijke gezondheid. 97% van de werknemers meldt dat hun mentale en emotionele welzijn in het afgelopen jaar negatief is beïnvloed door hun manager. Veelbelovend is dat managers omgekeerd ook een positieve invloed kunnen hebben op de mental health van werknemers. Bijna 60% van de werknemers meldt dat hun manager een positieve invloed op hen heeft gehad door flexibel te zijn in hun werk om persoonlijke problemen op te vangen, en meer dan de helft zegt dat hun manager een positieve invloed op hen heeft gehad door mentorschap te bieden voor een professioneel probleem.
  4. Om zich psychologisch veilig te voelen op de werkvloer en om zich op hun gemak te voelen over mental health, is vertrouwen hebben in de werkgever een voorwaarde. Gelukkig hebben we een aanzienlijke groei gezien in de manieren waarop leiders een vertrouwde omgeving creëren, waarin werknemers kunnen doen wat ze nodig hebben voor hun eigen mental health. Gezien de toestand van de wereld en de impact van wereldgebeurtenissen op een persoon, is het belangrijk dat organisaties communicatie tijdens moeilijke tijden prioriteren, hoe uitdagend dat ook mag zijn. 98% van de werknemers meldt dat wereldwijde trends hun mental health op het werk beïnvloeden, en 90% vindt dat hun werkgever moet reageren op de behoeften van werknemers tijdens wereldgebeurtenissen. Veelbelovend is dat 95% van de CEO's het hiermee eens is. Wanneer wereldgebeurtenissen emoties zoals stress, angst en vrees veroorzaken, hebben organisaties de kans om werknemers op een zinvolle manier te ondersteunen door middel van support aan te bieden op gebied van mental health.
  5. Het opbouwen van mentale veerkracht bij werknemers is enorm belangrijk. Maar liefst 97% van de werknemers geeft aan zich beter te voelen na het aannemen en benutten van door het bedrijf aangeboden mentale support. Het is veelbelovend dat werknemers in moeilijke tijden de voordelen zien van ondersteuning op het gebied van de mentale gezondheid. Dit duidt op een kans voor werkgevers: als werknemers zich tot de organisatie wenden voor steun, zorg er dan voor dat je er klaar voor bent deze te geven.



Het rapport geeft een aantal aanbevelingen voor acties voor werkgevers - in willekeurige volgorde -, onder meer:


  • Bied flexibiliteit aan zowel op als buiten het werk.
  • Moedig werknemers aan om gezonde grenzen te stellen. Door de impact te erkennen die werkstress kan hebben op iemands persoonlijke leven, inclusief relaties en mentale en fysieke gezondheid, is het belangrijk om een veilige omgeving te creëren waarin werknemers zich comfortabel voelen om in privé-tijd afstand te nemen van het werk.
  • Voorzie uitgebreide mentale ondersteuningsvoordelen.
  • Maak ruimte in werkschema’s om teams te ondersteunen.
  • Investeer in bronnen voor het verbeteren van mentale veerkracht.
  • Leid met transparantie.
  • Nu is niet het moment om terug te schroeven op mental health mogelijkheden. Gezien de economische onzekerheid, wereldwijde onrust en de bekende impact van werkstress, hebben werkgevers de kans om mental health issues te voorkomen en kosten te besparen door ondersteuning te bieden die zowel werknemers ten goede komt als productiviteit verhoogt.
  • Zorg ervoor dat managers en HR-leiders de middelen – en de tijd – hebben om voor hun eigen mental health te zorgen.
  • Creëer tijd voor persoonlijke verbinding.
  • Ondersteun werknemers die terugkeren van een verlof na mentale uitdagingen.
  • Creëer interne campagnes over mental health. Een groot deel van onze mental health wordt beïnvloed door ons vermogen om consequent in onze dagelijkse basisbehoeften te voorzien.
  • Werk aan een organisatie systeem die ruimte geeft voor de basis behoeften van werknemers. 


Conclusie uit het rapport:

Met de veranderingen die zich in de laatste paar jaar hebben voltrokken, is er een verandering opgetreden in de manier waarop we over werk denken en hoe het in ons leven past. De werkplek is niet meer zo losgekoppeld van ons persoonlijke leven als vroeger. Dit kan positief zijn, zoals een gevoel van gemeenschap en verhoogd zelfvertrouwen. Echter, het kan ook een negatieve invloed hebben op ons mentale en fysieke goedvoelen en onze mogelijkheid om volledig aanwezig te zijn bij onze naasten buiten het werk.


Dit betekent dat werkgevers nu steeds meer verantwoordelijkheid hebben om te overwegen hoe hun ondersteuning van werknemers op het werk van invloed is op het leven buiten het werk. Wetende dat stress op het werk en slechte mental health invloed heeft op de fysieke gezondheid, is het in het belang van werkgevers om gelukkige, gezonde werkplekken te creëren, omdat dit de kosten van gezondheidszorg vermindert en de productiviteit verbetert.


Er zijn verschillende manieren waarop werkgevers vandaag actie kunnen ondernemen, van het leiden met transparantie en het versterken van de mentale gezondheidsvoordelen tot het empoweren van managers met training en middelen om werknemers beter te ondersteunen.


Door de motivaties van werknemers te erkennen en hun verlangen om zowel op het werk als daarbuiten het beste van zichzelf te zijn, kunnen leiders gezonde, inspirerende werkplekken creëren die zakelijke resultaten stimuleren en hun teams ondersteunen. Deze positieve veranderingen kunnen ook de werving en het behoud van werknemers verbeteren - waardoor sterkere organisaties ontstaan.


Lees het volledige rapport voor meer inzichten en praktische tips.


burn-out
14 januari 2025
Lees hoe je de eerste stap kunt zetten naar herstel, zelfs als alles te veel voelt.
heb ik  een burn-out
5 november 2024
Ontdek in deze blog hoe je burn-out kunt herkennen en voorkomen. Leer de signalen van overbelasting te begrijpen, zoals aanhoudende vermoeidheid en overgevoeligheid voor prikkels. Krijg praktische tips voor zelfzorg en ontdek het belang van een evenwichtige levensstijl. Neem de controle over je welzijn en voorkom dat stress je overneemt!
zenuwstelsel regulatie
6 juni 2024
Eigenlijk zijn we allemaal in meer en mindere mate in dialoog met ons zenuwstelsel